Chleb św. Antoniego z Padwy

Napisano 14 czerwca 2016

(13.06.2016 r.)

Św. Antoni (1195-1231) jest jednym z najbardziej znanych i czczonych świętych Kościoła katolickiego. Dał się poznać jako wybitny kaznodzieja, wyśmienity teolog i gorliwy obrońca doktryny katolickiej. Ewangeliczny nakaz miłości bliźniego wypełniała w jego życiu gorliwa służba ubogim. W dniu dzisiejszym wiele kościołów, którym patronuje święty z Padwy, rozdaje tak zwany „chleb św. Antoniego”, który swoje źródło ma w następującym wydarzeniu:

Pewnego razu, Dwudziestomiesięczny chłopiec, bawiąc się w domu, wpadł do misy z wodą. Zrozpaczona matka zaczęła krzyczeć i wyjmować ciało nieżyjącego już chłopca z wody. Tuliła go do siebie i prosiła świętego Antoniego, by przywrócił jej syna do życia, a ona w zamian ofiaruje biednym tyle pszennej mąki ile waży chłopiec. Chłopiec ożył. Tak powstał chleb świętego Antoniego.

Również w naszej parafii, w liturgiczne wspomnienie św. Antoniego z Padwy, po wieczornej Mszy świętej, przy śpiewie pieśni – „Panie dobry, jak chleb”, rozdaliśmy wszystkim uczestnikom tej uroczystości małe bochenki świeżego chleba – symbol uczynków miłosierdzia względem ciała i duszy, do pełnienia których mocno wzywa nas w tym roku Jubileuszowym papież Franciszek. Niech będą one dla nas znakiem gotowości pomagania głodnym i ubogim, których tak bardzo kochał św. Antoni z Padwy.

MAPA strony